Belépés

tervueren.centrumnet.hu

HírekKeresésPartnerekHirdetésekRegisztrációBelépés
Tervueren
A Tervueren
Standard
Fajtaleírás
Általános leírás
Galéria
Történet
Négy testőr
Videók
KVÍZ
Bemutatkozom
Tenyésztők
Fórum
Vendégkönyv
További oldalaim
Linkek
Kapcsolat
Impresszum"Becsüld meg a kutyát, házadnak hű őrét, rossz emberek haragos űzőjét"

Belga juhászkutya
-Tervueren-
fajta
Hivatalos honlapja
"Minden, amit a tervuerennről tudni lehet, kell és érdemes...
(nem csak) meglévő és leendő tulajdonosoknak."

Jól nevelhető, hűséges családi kutya

Az intelligens, éber és figyelmes belga juhászkutyát állatok őrzésére tenyésztették ki. Európa minden táján ismerték, és bár eredetileg sok fajtája létezett, melyek színükben és szőrzetük hosszában eltértek, a fajtának fokozatosan négy fő változata alakult ki, melyeket szülőhelyük alapján neveztek el.
A kutyás sportok egyik legkiemelkedõbb sztárja kétségtelenül a belga juhászkutya. Akár őrző-védő versenyen, akár az agility-pályán kell helytállni, ő mindig ott van az élen. De helyesebb lenne többesszámot használni, hiszen a belga juhászkutyának négy típusa van, gyakorlatilag négy fajtáról van szó: a fekete groenendaelről, a vörösesbarna tervuerenről, a göndörszőrű lakenois-ról és a quartett legrövidebb szőrű tagjáról, a malinois-ról.

A négy változat:

Bõvebben róluk itt!

A Groenendael
A Groenendael a fajta legismertebb változata. Szõrzete mindig fekete, szügyén és lábujjainak végén kis fehér folttal vagy sávval. Szőrzete közepesen durva, hosszú, egyenes és dús a törzsén, de a fején, a fülek külsõ részén és a lábak alsó részén rövidebb. Szőrzete különösen hosszú és dús a nyakán, elsõsorban a kanoknál gallért képez. Bõvebben..

A Tervueren
A Tervueren felépítésében és szőrzetének típusában megegyezik a Groenendael-lel, de színei - vörös, világosbarna és szürke árnyalatai, fekete mintával - eltérnek tőle. A felnött kanoknál minden világos szõrszál vége fekete, ez különösen jól látszik a lapockánál, a háton és a bordákon. A szemekig terjedõ fekete szőrzet és a fekete fülek a Tervuerent igazán feltűnõ jelenséggé teszik.
( Az oldalon a tervuerenről találsz részletes leírást. )

A Malinois
A Malinois felépítésében és színeiben megegyezik a Tervuerennel, de szőrzete rövid és vastag. Bõvebben..

A Laekenois
A Laekenois felépítésében megegyezik a másik három változattal, de durva drótszőrzete vörösesbarna színű, fekete mintákkal. Bõvebben..

Az elsõ világháború alatt belga juhászkutyák ezreit képezték ki üzenettovábbításra és sokan közülük elpusztultak. Napjainkban Európában rendőrkutyaként használják.
Nagyon jól nevelhető fajta, felülmúlhatatlanul engedelmes, és hűséges családi kutya.
Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?
Kedvencekhez Kutyahidegben
2008-05-06 08:36:18

Kedvencekhez A Kutya, mint jogtárgy
2008-03-05 21:24:26

Kedvencekhez Négylábú gyógyítók
2007-09-29 19:53:56


developed by Centrumnet Systems